top of page

Как да остаряваме като "катедрали"

Остаряването е неизбежно (и със сигурност по-добро от алтернативата си). И докато никой не може да контролира възрастта си, можем да забавим процеса с умните избори, които правим по пътя. От храната и физическите упражнения та чак до приятелствата и целите за пенсиониране, всичко това влияе върху начина, по който бавно или бързо остарява тялото ни.


Представяме ви няколко лесни за следване съвета как да поддържате тялото и ума си във форма. Добрата новина е, че никога не е късно да започнете.


Малки промени в навиците за хранене ще намалят риска от редица болести, свързани с остаряването.

Отслабнете, но малко


По-малкото килограми определено ще подобрят здравето ви. Само с 5% по-леки доказано ще намали риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания и ще подобри метаболитната функция на черния дроб, състоянието на мазнините и мускулите. Ако тежите 90 кг. и успеете да свалите само 4,5 кг., забележимо ще се почувствате по-здрави. Всички искаме да се отървем от повечко килограми, но ако започнем с тази сравнително скромна цел от 5% и я следваме упорито, със сигурност ще постигнем успех.

Избягвайте преработените меса


Преработените меса (салами, кренвирши, шунка и пр.) са или осолени, или сушени, или пушени, за да се подобри вкусът им и да могат да се съхраняват по-дълго. Редица проучвания откриват връзка между консумацията на преработени меса и проблеми със здравето. Според изследване на Харвад, само едно хранене с преработено месо на ден ( бекон, салам или месен деликатес) води до 42% по-висок риск от сърдечни проблеми и 19% по-висок риск от диабет! Що се отнася до консумацията на непреработено червено месо, подобна зависимост не се открива.

Оказва се, че причината преработените меса да имат подобен ефект не се крие в ненаситените мазнини или холестерола, тъй като и двата типа месо съдържат същите количества в единица порция. Огромната разлика е в нивата на натрий и химически консерванти. Преработените меса съдържат 3 пъти повече натрий и 50% повече нитратни консерванти от непреработените. Други изследвания откриват връзката между преработените меса и риска от рак на дебелото черво.

Хапвайте сини и други цветни храни


Макар че не е добра идея да обвързвате здравето си с консумирането само на една „супер храна“, то боровинките определено заслужават специално внимание. В изследване на хранителните навици на 187,000 здрави работещи мъже и жени, консумирането на 3 или повече порции боровинки на седмица се асоциира с 26% по-малък риск от диабет. Друго проучване открива, че една чаша боровинки на ден намалява кръвното налягане. Повечето от нас не могат да си позволят такова количество боровинки дневно, не само, заради цената, но и защото не винаги можем да ги намерим на пазара в България. Но изводът тук е, че добавянето на колкото може повече тъмно оцветени плодове или зеленчуци в храната – боровинки, череши, спанак, кейл, е отлична идея. Те са заредени с много хранителни вещества, фибри и каротеноиди.

Избягвайте пакетирани храни


Най-добрата стратегия за хранене, за да остарявате добре е да избягвате преработените храни и напитки. Това незабавно ще елиминира добавените към храната захари. Как да познаете дали храната е преработена, най-просто, когато я купувате в пакет, който трябва да се отвори. Представете си чипсове, вафли, нездравословна храна, продукти за бързо хранене, замразена пица и какво ли още не. Разбира се, има изключения от правилото. Някои непреработени храни също са пакетирани по необходимост – например ядки, яйца, зехтин, мляко и пр. Опитайте се да живеете според правилото на едната съставка. Ако пакетът съдържа само една съставка (смляно пуешко месо, напр.), много вероятно е да сте направили добър избор.


След като ограничите пакетираните храни, ще започнете да хапвате много повече плодове и зеленчуци, чисти меса, риба и пълнозърнести продукти.


Всъщност, точно това представлява и всеизвестната средиземноморска диета, доказана с десетки проучвания като една от най-здравословните в света. Може да намерите много информация за нея, но ако предпочитате друг хранителен режим, следвайте го. Дали това ще е вегетарианска/веганска диета или друг, модерен в момента начин на хранете, важното е да знаете, че всички те са базирани на пълноценни, истински храни, които не идват пакетирани.

Какво ще кажете за добавките?


Прочуване след проучване изглежда развенчават ползите от приемането на добавки. Омега 3 е една от най-широко използваните за борба с ефектите от стареенето, но редица изследвания показват, че всъщност вероятно няма чак толкова голяма полза от допълнителен прием. Съществуват доказателства, че Витамин Б12 е добър за мозъка, но пък ние си го набавяме добре чрез храната, ако се храним правилно. Напоследък Вит Д става все по-популярен, но много малко хора действително имат дефицит на Вит Д, а проучванията сочат, че здравите хора най-вероятно нямат полза от допълнителен прием. Какво обаче ви препоръчваме да правите - периодични кръвни тестове за ключови витамини и минерали. За съжаление, в България тези тестове са доста скъпи и макар да са от ключово значение за организма, не се подпомагат от Здравната каса.

Добър съвет за добавките: харчете парите си за добавки много внимателно, за предпочитане е да ги инвестирате в качествени маратонки или в здравословна и вкусна храна, която да споделите с обичаните хора. При всички случаи, това най-вероятно ще ви донесе много повече радост и здраве, отколкото добавките.


Съветът ни за добавките се отнася за тези от нас, които се радват на добро здраве и остаряват с ритмични темпове, останалите трябва да се консултират и да следват съветите на своя лекар. Ако лекарят прецени, че добавките са необходими, действайте, но не залитайте по всяка реклама, която виждате по телевизията. Повече разходки с приятели, да научите нещо ново, ще запазят тялото и мозъка ви много по-здрави за дълги години, отколкото 3 на ден х 2 хапчета Гинко Билоба.


Следвайте ни, за да разберете кога ще са готови нашите обучения и се включете веднага за малко мозъчен фитнес!


Пожелаваме ви успех!

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

留言


bottom of page