top of page

7 полезни съвета от невролог за силна памет

С напредване на възрастта нашата памет отслабва. Това е предопределено за много от нас, но според д-р Ричард Рестак, невролог и клиничен професор в Университетска болница „Джордж Вашингтон“, не е неизбежно.


Автор на повече от 20 книги за ума, д-р Рестак има десетилетия опит с пациенти с проблеми с паметта. „Пълно ръководство за паметта: Наука за укрепване на вашия ум“ е последната книга на д-р Рестак, която включва инструменти като умствени упражнения, навици за сън и диета, които могат да помогнат за подобряване на паметта.



Ето някои от съветите му за развиване и поддържане на здрава памет:


#1 Обръщайте повече внимание


Някои пропуски в паметта всъщност са проблеми с вниманието, а не проблеми с паметта. Например, ако сте забравили името на някого, когото сте срещнали в магазина или кафенето, това може да е, защото сте разговаряли с няколко души по това време и не сте обърнали внимание, когато сте го чули. Невниманието е най-голямата причина за проблеми с паметта. Това означава, че не сте кодирали правилно спомена. Един от начините да обърнете внимание, когато научите нова информация, като име например, е да визуализирате - наличието на картина/снимка, свързана с думата, може да подобри запомнянето. Можете да запомните човека с облеклото или аксесоарите, които са го отличавали в дадения момент.


#2 Предизвиквайте паметта си ежедневно


Има много упражнения за памет, които можете да включите в ежедневието си. Например, може да съставите списък с хранителни продукти и да го запомните. Когато стигнете до магазина, не изваждайте автоматично списъка си — вместо това вземете всичко по памет. Опитайте се да визуализирате в ума си списъка и сверете с него в краен случай. Ако пък не ходите до магазина, опитайте да запомните рецепта за любимо ястие. Честото готвене всъщност е чудесен начин за подобряване на работната памет.


#3 Играйте игри


Игри като бридж и шах са чудесни за паметта, но и по-простичките игри са подходящи. Например, изброяване по буква на плодове и зеленчуци, имена на градове или известни личности. Може да използвате всичко любимо – имена на футболисти и отбори, видове растения, цветя или любими автори на книги. Подредете ги по азбучен ред. Въпросът е да ангажирате работната си памет, намирайки информация и подреждайки я в ума си.


#4 Четете повече романи


Един ранен индикатор за проблеми с паметта е отказът от художествена литература. Когато хората започнат да имат проблеми с паметта, са склонни да преминат към четене на нехудожествена литература. Художествената литература изисква активно ангажиране с текста, започвайки от началото и достигайки до края. Трябва да помните какво е направил героят на страница 3, докато стигнете до страница 11 и така до края на книгата.


#5 Внимавайте с използването на технологии


Съществува т.нар. „технологично изкривяване“. Запаметяването на всичко в телефона означава, че „не го знаете“, което може да подкопае собствените ни умствени способности. Защо да си правите труда да се фокусирате, концентрирате и прилагате усилия, за да визуализирате нещо, когато камерата на мобилния телефон може да свърши цялата работа вместо вас?

Вторият начин, по който връзката ни с технологиите е пагубна за паметта, е, че тя често отклонява фокуса ни от задачата. В наши дни най-голямата пречка за паметта е разсейването. Тъй като много от тези инструменти са проектирани с цел да пристрастят човека, който ги използва, и в резултат на това често се разсейваме от тях. Хората днес могат да проверяват имейла си, докато гледат клипове, говорят с приятел или се разхождат по улицата. Всичко това възпрепятства способността ни да се фокусираме върху настоящия момент, който е критичен за кодирането на спомените.


#6 Работете със специалист по психично здраве, ако е необходимо.


Вашето настроение играе голяма роля в това, което правите или не си спомняте. Депресията, например, може значително да намали паметта. Сред хората, които са насочени към невролози за проблеми с паметта, една от най-големите причини е депресията. Вашето емоционално състояние влияе върху вида спомени, които запаметявате. Хипокампусът (или центърът за въвеждане на паметта) и амигдалата (частта от мозъка, която управлява емоциите и емоционалното поведение) са свързани – така че когато сте в лошо настроение или депресирани, вие сте склонни да си спомняте тъжни неща. Лечението на депресия – чрез лекарства или чрез психотерапия - също често възстановява паметта.


#7 Определете дали има причина за безпокойство


През цялата си кариера д-р Рестак е бил питан от десетки пациенти как могат да подобрят паметта си. Но не всички пропуски в паметта са проблематични. Например да не си спомняте къде сте паркирали колата си на претъпкано място е съвсем нормално. Забравянето как сте пристигнали на паркинга на първо място обаче показва потенциални проблеми с паметта.

Също така, нормално е да забравите номера на стаята си в хотела, но не и адреса на апартамента си. Ако се притеснявате, най-добре е да се консултирате със специалист.

78 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page