top of page

5 червени флага за фишинг уебсайт


Фишингът не е тактика, която използва само имейли или социални медии, спокойно директно може да стигнете до фишинг уебсайт.

Ето за какво трябва да внимавате.

 

Когато става въпрос за онлайн сигурност, една от най-често срещаните атаки е фишингът.  Много хора получават фишинг съдържание чрез имейли или социални медийни платформи. Въпреки това, директно може да се отзовете на фишинг уебсайт.


И така, какво е фишинг сайт? Как можете да идентифицирате такъв?

 

Какво е фишинг уебсайт?

 

Фишинг уебсайтът е фалшива онлайн дестинация, създадена да прилича на истинска. Хората обикновено се сблъскват с тях, след като получат измамни имейли, насочващи ги да кликнат върху връзки и да попаднат там. Но може да попаднете на фишинг уебсайт, след като въведетет грешно URL адрес или кликнете върху връзки в публикации в социални медии, които изглеждат легитимни.

 

Някои хакери целенасочено проникват в истински уебсайтове, за да ги превърнат в места, които вече не са надеждни. Например, могат да вградят зловреден софтуер в сайта, за да откраднат данни за плащане или да заразят компютрите на посетителите. Подобни рискове налагат познаването на издайническите признаци на фишинг уебсайт. Ето някои от най-добрите индикатори.

 

Можете да преминете през процес от пет стъпки, когато търсите възможни фишинг уебсайтове. Това до голяма степен ще ви помогне да ги идентифицирате и избегнете.

 

1. Проверете URL адреса на уебсайта

Започнете, като разгледате адреса на уебсайта и видите дали забелязвате нещо странно. Може би знаете, че уебсайтът, който искате да посетите, трябва да завършва на „.com“, но този завършва на „.org“.

Някои хакери подправят уебсайтове толкова внимателно, че хората не се сещат да погледнат URL адреса. Всичко останало изглежда правилно, така че продължават да се ангажират. Киберпрестъпниците обаче често създават сайтове с леко неправилно изписани думи или допълнителни знаци, за да хванат жертвите неподготвени.

 

2. Отидете на уебсайта по различен начин

Много хора достигат до фишинг уебсайтове, след като кликнат върху връзки в имейли или в социални медии. Щракването върху уебсайта чрез връзка към търсачка също може да бъде опасно.

Един от най-лесните начини за потвърждаване на уебсайт е да отидете на него, без да натискате върху директна връзка. Въведете URL адреса ръчно и достъпете сайта по този начин. Внимавайте да изпишете всичко правилно, след което вижте дали уебсайтът изглежда според очакванията.

 

3. Разгледайте съдържанието

След като стигнете до сайт, разгледайте внимателно съдържанието. Дали е с високо качество и подходящо за това, с което компанията се занимава? Хакерите често пускат фишинг уебсайтове толкова бързо, че не ги е грижа за добре написано съдържание. Те така или иначе не очакват хората да го прочетат.

Също така, полезно е да потърсите страница за „Връзка с нас“ на уебсайта. Сайт, предназначен да хваща жертви на фишинг, обикновено няма да дава възможност за контакти. По подобен начин сайтовете за измама може да нямат Условия за поверителност (GDPR).  

 

4. Внимавайте за изскачащи прозорци

На практика всички фишинг измами се опитват да накарат хората да предприемат бързи действия. Ето защо е обичайно да попаднете на уебсайт за фишинг и незабавно да видите изскачащ прозорец с молба да предоставите нещо.

Легитимните уебсайтове често имат рекламни изскачащи прозорци, които се опитват да ви продадат неща.

Въпреки това е по-вероятно уебсайтовете за фишинг да поискат вашите данни за достъп до профила ви или информация за кредитна карта.

 

5. Потърсете отзиви

Едно от страхотните неща на интернет е, че дава на всеки платформа за споделяне на добри и лоши бизнес отзиви. Ето защо, добре е да потърсите отзиви за предполагаем фишинг уебсайт. Потърсете ги на места, различни от самия сайт, тъй като хакерите може да са написали фалшиви мнения, за да повишат легитимността.

След като намерите рецензии, проверете ги внимателно за автентичност. Забелязвате ли повтарящи се думи, фрази или теми? Това са признаци на хора или често роботи, които преглеждат уебсайтове, без да са действителни клиенти.

 

Какво да направите, ако сте кликнали върху фишинг уебсайт?


Ако смятате, че фишинг сайт ви е измамил, от решаващо значение е да действате бързо, да за ограничите щетите. Можете да маркирате сайта, като докладвате в Google. Това ще предупреди другите, че сайтът е опасен.

Променете всичките си пароли и се свържете с банката си, ако сте въвели данни за плащане на фишинг сайта. Докладвайте в полицията, ако сте предоставили информация, която би позволила на хакерите да откраднат самоличността ви.

И ако мислите, че нещо злонамерено може да е инсталирано на вашето устройство, сканирайте с антивирусна програма. Струва си да направите това, дори ако не мислите, че нещо е изтеглено, тъй като е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате по-късно.


Фишинг сайтовете са често срещани


Все по-вероятно е да попаднете на фишинг сайт, докато сърфирате в интернет. Въпреки това, следенето за предупредителните знаци ще намали вероятността да станете жертва на измама.


Разберете рисковете от използването на интернет и често срещаните киберзаплахи като преминете през нашето обучение Интернет сигурност за възрастните хора.

 

3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page