top of page

10 НАЧИНА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ПАДАНЕ

Колко са здрави костите ви? Може би въобще нямате представа, докато не счупите някоя кост както се опитвате да отворите заял прозорец или се навеждате да вземете нещо паднало на пода. Или още по-лошо, ако неочаквано паднете от бордюра или се спънете в кабела на удължителя.


Една от най-важните цели при управление на остеопорозата, която изтънява костите, е да се предпазите от счупвания, които могат да застрашат самостоятелността, да ограничат мобилността, да причинят депресия, болка, увреждане и дори смърт.


Тези 10 лесни за следване стъпки ще ви помогнат да се предпазите:


  1. Разчистете пода си от бъркотия и всякакви предмети, в които лесно може да се спънете, включително кабели, удължители или килими.

  2. Поддържайте стълбищата, входовете и пътеките добре осветени и инсталирайте нощни лампи в спалнята и банята си.

  3. Незабавно почиствайте всяка разлята по пода течност.

  4. Носете обувки с гумени подметки, за по-добро сцепление. Не се разхождайте из къщи по чорапи.

  5. Избягвайте катеренето на стълба или стол, за да достигате разни предмети. Съхранявайте нещата, които често ползвате в лесно достъпни чекмеджета.

  6. Добавете ръкохватки към ваната си и използвайте постелки, които не се хлъзгат на пода в банята.

  7. Внимавайте с домашните любимци, които се мотаят в краката ви. Да паднете, след като сте се спънали в кучето или котката е доста често срещана причина за падания.

  8. Обсъдете с лекаря си, дали някое от лекарствата, които вземате не причинява световъртеж, не влияе на баланса или има други странични ефекти, които могат да ви направят по-податливи към падания.

  9. Правете физически упражнения, които подобряват баланса, координацията и укрепват мускулите, като например йога или тай-чи.

  10. Редовно проверявайте зрението си и променяйте диоптрите на очилата си, за да съответстват на предписаните ви при прегледа.

Източник: Harvard Medical School

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page